Hvad hjælper?

Hvad hjælper?

Hvad hjælper på min mentale sundhed?

Hvordan man holder sig selv mentalt sund kan være svært at forholde sig til, man kan ikke bare løbe en tur. Ikke desto mindre har vi på denne side samlet nogle råd til hvad man kan gøre for at hjælpe sig selv, sin egen mentale sundhed, men også hvordan man hjælper andre. De følgende råd er forslag til ting man kan gøre og være opmærksom på for at forebygge langvarige problemer med lav mental sundhed, og derved forebygge risikoen for at få en psykisk lidelse. Nederst på siden er der rådgivningen til folk der allerede nu har det meget svært og har brug for hjælp fra andre.

At hjælpe sig selv

Det vigtigste man kan gøre for at hjælpe sin egen mentale sundhed er at øve sig i at mærke efter. Det er vigtigt at være opmærksom på hvordan man selv har det, for ingen kan mærke efter for dig. Hvis du i længere tid oplever at være stresset, ikke have tid til dig selv, sove dårligt om natten og aldrig nå det du gerne vil, så er det tegn på at du skal skrue ned på nogle fronter. Hvis ikke så kan du risikere at få stress. På samme måde skal man være opmærksom på hvis man i længere tid føler sig nedtrykt og uden lyst eller overskud til de ting man plejer. At tage sig tid til at mærke efter, betyder ikke man skal sidde flere timer og sige “ohmm” og meditere. Det betyder blot at du tager dig tid til at slukke for skærmen, sidde alene og tænke lidt over hvordan du egentlig har det lige nu, med menneskerne i dit liv, med dig selv, med det du bruger din tid på, med mere.

Opsøge andre

Når først man har mærket efter, er det næste man kan gøre at snakke med andre om de ting man oplever. At dele sine problemer kan være en stor hjælp til ikke at føle sig bebyrdet eller holdt nede af de ting der nager ind. Det kan lyde for simpelt, men det at åbne op til andre på den måde kan være meget grænseoverskridende, men også meget frisættende når først det er overstået. 

At hjælpe andre

Ligesom at man selv har behøvet for ind i mellem at støtte sig til andre, er det også vigtigt til tider, at være den andre kan støtte sig til. Samtidig har vi alle et fælles ansvar for holder øje med de mennesker der er en del af vores liv. Det betyder ikke vi skal gøre alt hvad vi kan for at alle andre altid har det godt, for det kan man slet ikke. Det betyder blot at det er vigtigt, hvis man har overskudet til det, at mærke hvordan folk omkring en går og har det. Det er nemlig ikke alle der er i stand til selv at mærke efter, og der kan vi hjælpe hinanden, med at opfordre til at give udtryk for hvordan vi har det.

Rådgivning til dig

Skal du måske selv bruge rådgivning?

Går du og har nogle problemer du ikke hvad hvordan du skal håndtere, kan du på psykiatrifondens hjemmeside. Her kan du blandt andet læse om Mathilde der slap med hendes angst gennem psykologhjælp. På deres hjemmeside kan du også få anonym rådgivning og undersøge om du måske selv har brug for hjælp fra andre.